Kan en smart övervakningskamera fungera som ett företagslarm?

Kan en smart övervakningskamera fungera som ett företagslarm?

Det korta svaret är: troligen inte enbart. Smarta övervakningskameror har blivit mycket populära att ha i hemmet, men inte som företagslarm. Många av fabrikaten har goda rörelsesensorer som kan ställas in med stor precision. Det, tillsammans med en rad andra smarta funktioner, har gjort dem till storsäljare. Det började i USA, och har på senare tid blivit allt vanligare i Europa och i Sverige.

Vilka funktioner finns?

Det varierar lite från tillverkare till tillverkare. Tittar vi på ett känt märke från USA så finns till exempel följande funktioner:

  • Rörelsesensorer
  • Övervakning dygnet runt
  • Automatisk inspelning när rörelsesensorerna aktiveras
  • Tvåvägskommunikation, det vill säga att du från din telefon kan prata med den som befinner sig i närheten av kameran. Kameran har även en mikrofon.
  • 110 dB siren som kan aktiveras från telefonen.
  • Schemaläggning av notiser och sensorer. Kan till exempel vara behändigt om du till exempel bara vill ha det aktiverat kvällar och helger.
  • Strålkastare som aktiveras när någon rör sig i närheten. Kan även fjärraktiveras när som helst.
  • Och mycket mer.

För ett mindre företag som inte är alltför riskerat att drabbas av inbrott, så kan detta räcka långt. En klar brist, åtminstone just med den här tillverkaren, är att direktkoppling till larmcentral enbart finns i USA och ett antal andra länder. Hade detta även funnits i Sverige hade det möjligen varit lämpligare att ha som företagslarm.

Pris

Dessa typer av kameror är ofta billiga för det man får. Inköpskostnaden är på en tusenlapp eller två, men sedan kan andra kostnader tillkomma. Till exempel behöver man, på den kamera vi tittar på, betala en månatlig avgift för att lagra inspelningarna i molnet. Att kunna spara inspelningarna är avgörande om det ska tjäna som ett komplement till ett företagslarm. Avgiften är ganska låg, men adderar givetvis till betydande summor över tid.

Inte anpassat för företag

Företagslarm innebär inte sällan ett inbrottslarm med kamerabevakning som dessutom är kopplat till en larmcentral. Många väljer även att ha överfallslarm och brandlarm i ett abonnemang. Kameran används ofta för andra saker än bara skydd mot brott dock – det kan vara ett bra verktyg när man vill kontrollera drift, svinn eller antalet besökare i en butik, till exempel. Dagens smarta övervakningskameror erbjuder en hel del – men det är inte riktigt framtaget för att vara ett komplett säkerhetssystem för ett företag.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *