Lyxiga ostbrickor innehåller ofta charkuterier och nötter

Lyxiga ostbrickor skiljer sig generellt sett emot mer vardagliga varianter sett till antalet komponenter samt kvaliteten på dessa. När du vill lyxa till det lite kan du våga komponera ihop en lite mer påkostad bricka. En sådan bör framför allt innehålla ostar och kanske även kex och bröd. Men den bör även innehålla charkuterier, frukter och kanske även nötter och frön. Läs vidare för att få tips på vad en sådan bricka kan bestå av!

Lite mer lyxiga ostbrickor innehåller ofta charkuterier av god kvalitet

Lyxigare varianter av den klassiska ostbrickan brukar ofta innehålla charkuterier av hög kvalitet, såsom dessa:

  • Salami. Salami är en populär charkprodukt som finns i många olika smaker och konsistenser. Den kryddiga smaken och den fasta konsistensen kompletterar ostens smaker på ett bra sätt och ger en extra dimension till ostbrickan.
  • Prosciutto. Denna lufttorkade italienska skinka har en mild och söt smak som passar utmärkt med både milda och kraftiga ostar. Prosciutto kan serveras i tunna skivor och är särskilt god tillsammans med melon eller fikon.
  • Chorizo. Denna spanska korv är känd för sin rökiga och kryddiga smak och kan serveras i skivor eller bitar. Chorizo lägger till en spännande smakprofil på ostbrickan och passar särskilt bra med hårda och halvmjuka ostar.

Nötter och frön är ett annat vanligt inslag på dessa brickor

När du vill lyxa till det lite grann kan du även lägga till nötter och frön på din ostbricka. Dessa är några bra exempel på nötter som kompletterar ostarna väl:

  • Valnötter. Dessa nötter har en krispig textur och en mild, nötig smak som kompletterar ostens smaker på ett bra sätt. Valnötter kan serveras hela eller grovhackade och passar särskilt bra ihop med blåmögelostar och mjuka ostar.
  • Mandlar. Mandlar är en annan utmärkt sorts nöt som ofta förekommer på lite mer lyxiga ostbrickor. Dessa nötter har en mild smak och en krispig konsistens. De kan serveras hela, skivade eller rostade och passar bra med de flesta ostsorter.
  • Pistaschnötter. Dessa ljusgröna nötter har en unik smak och textur som ger en intressant kontrast till ostarna på brickan. Pistaschnötter kan serveras hela eller hackade och passar utmärkt med halvmjuka och hårda ostar.